Galérie a múzeá v Prešovskom kraji čaká rušná víkendová noc

18.05.2012 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) – V galériách a múzeách, ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), bude počas nadchádzajúceho víkendu rušno. Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková informovala, že do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa v tomto roku zapojí osem kultúrnych zariadení.
Podujatie otvorí dnes Šarišské múzeum v Bardejove, kde sa začne program o 19. hodine. Pre návštevníkov sú pripravené vstupy do expozícií pod názvom Výklad s lampášom. V sobotu večer pokračuje podujatie v skanzene, kde sa budú konať prehliadky pod názvom Valal v noci.
Vo Vlastivednom múzeu v Hanušovciach nad Topľou sa program začína v sobotu o 17. hodine vychádzkou na blízky stredoveký hrádok. V programe nebude chýbať čítanie a dramatizácia povestí, hľadanie pokladu rytiera Johanesa a koncerty.
"Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku krojov, ukážky hrnčiarstva i tkanie plátna. Chýbať nebude prehliadka múzea za svetla faklí a možno bude i súd so zbojníkom Juskom," doplnila hovorkyňa.
Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni pripravilo na sobotu špecialitu. O 21.30 h bude po 260 rokoch slávnostne otvorený zrekonštruovaný renesančný palác.
"Prehliadky pre verejnosť v pivovarníckej a liehovarníckej expozícii sa začnú už o 20. hodine a večerný program obohatí ohňovou show skupina historického šermu a tanečná skupina Fatima," spresnila Fitzeková.
Rušno bude aj v Podtatranskom múzeu v Poprade, kde bude v sobotu od 15. hodiny dominovať ekotematika. Program otvoria tvorivé dielne zamerané na výrobu recyklovaného papiera. V interaktívnej výstave návštevníci uvidia napríklad parný stroj, hybridný bicykel, tepelné čerpadlo či model uhoľnej bane. Pripravená je aj prednáška o svetelnom znečistení.
Na návštevníkov Tatranskej galérie v Poprade čaká denný kurz kreslenia Kreslím a maľujem z terasy galérie a večerný kurz Intímne zákutia a miesta galérie. Súčasťou programu je lektorské sprevádzanie výstavami, prezentácia a predaj originálnych šperkov a koncert šansónovej hudby.
Fitzeková doplnila, že zaujímavá noc je pripravená aj v Šarišskej galérii v Prešove, kde budú tvorivé dielne na výrobu ekošperkov. Naplánovaná je prehliadka maskérskej tvorby žiakov Strednej umeleckej školy v Prešove, neskôr ukážka rezbárskej práce i tvorba akčných portrétov. Program ukončí o 21. hodine Noc tieňov Edity Vološčukovej.
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach na sobotu okrem prehliadok troch výstav organizuje pred budovou koncert skupiny BB Band a premietanie filmov A. Warhola.
V nedeľu môžu záujemcovia navštíviť Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré zabezpečilo od 14. do 18. hodiny bohatý program v renesančnom kaštieli i v neďalekom skanzene. V rámci neho vystúpi skupina historického šermu Vikomt, folklórny súbor Šiňava a spevácka skupina Rusinija.
 

Vyberte región

mark